Mýty o dřevěných oknech

Dřevěná okna bývají v dnešní době bohužel často tou méně populární volbou. Důvodem jsou především nejrůznější předsudky, které se dnes pokusíme vyvrátit.



Co se obvykle říká?

1, Krátká životnost

Dřevěná okna opravdu nemají kratší životnost. Pakliže jsou vyrobena z kvalitního materiálu (např. buk, javor, olše) a řádně se o ně pečuje, tak mohou vydržet i 100 let. Zároveň je nutné připomenout, že se jedná o přírodní materiál. Dřevo dýchá, takže se snižuje pravděpodobnost např. plísní.

2, Nákladná údržba

Péči o dřevěná okna jsme již zmiňovali v minulém článku. Není komplikovaná, a pokud se provádí pravidelně, tak nebude důvod investovat do velkých oprav.

3, Neustálá péče

Ano, péče o okna by měla být pravidelná, ale to rozhodně neznamená, že ji musíte provádět neustále. Například natírat by se měla jednou za pár let, ale některé kvalitní barvy dnes vydrží i 10 let.

4, Špatná izolace

Kvalitní dřevo patří mezi nejlepší izolační materiály, což je i jeden z důvodů, proč se dodnes těší oblibě především v severních státech. Izolační kvalitu vždy poznáte podle hodnot součinitele prostupu tepla (značka Uw). Pokud je dřevěný rám ještě doplněn například dvojsklem, tak můžete na tyto starosti zapomenout.

5, Jsou drahá

Ano, dřevěná okna bývají dražší, ale při pravidelné péči vydrží déle. Kromě toho jsou samozřejmě ekologičtějším a esteticky příjemnějším řešením.

Publikováno: 01.10.2022